Sälja husbilar

När det kommer till att sälja husbil är det väldigt mycket man måste tänka på. Många tror det bara är att lägga ut en annons på till exempel blocket eller bytbil och sen är det klappat och klart. Men då enkelt är det faktiskt inte. Det kräver ganska mycket kunskap och tid för att kunna sälja din husbil. I de flesta fallen är det lättare att låta ett företag ta tag i försäljningen av din husbil.

Städning och styling

Innan du ska sälja husbilen måste såklart den vara i gott skick inför fotografierna och de kommande visningarna. Vi rekommenderar att du noggrant städar både på utsidan och insidan av husbilen för att ge den möjliga köparen det bästa intrycket. Styla gärna husbilen med sängkläder, köksredskap och frukter för att ge husbilen lite mer liv.

Fotografering

Inför fotograferingen ska husbilen vara färdig stylad och städad. Den ska helt enkelt vara i exceptionellt skick innan du tar någon bild. När du väl tar bilderna är det viktigt att få med allt som gör husbilen attraktiv. Har den extra mysiga sängar eller en ovanligt stor toalett måste det vara i fokus på din annons. Kvalitén på bilderna är också något som ska prioriteras. Om bilderna är professionellt tagna brukar det ofta locka mer seriösa köpare. Det fungerar såklart att använda en mobilkamera men vi skulle rekommendera en riktig kamera.

Annonseringen’

Om du väljer att annonsera privat på till exempel blocket eller bytbil är det väldigt viktigt inte undanhålla eventuella fel och brister på husbilen. Det gäller att formulera sig väl i en annons så att de eventuella felen eller bristerna inte misstolkas. För det kan i efterhand bita dig i bakändan.

Hitta rätt köpare

Målet med din annons är att hitta en seriös köpare, gärna så fort som möjligt. Att hitta en seriös köpare är inte så lätt, speciellt inte när man säljer privat. Det är ganska vanligt att annonser lockar många intresserade, tyvärr tappar många av dom intresset direkt efter visningen. Det är både slöseri på din och deras tid. Därför ska man försöka rikta marknadsföringen mot en specifik målgrupp som du tror kommer vara intresserade av din husbil. Att göra detta som privatperson är mycket svårt. Detta är mycket lättare om man får hjälp av ett företag som kan detta.

Tänk också på att husbilens värde sjunker med ungefär 10-20% per år. Ta alltså inte för lång tid på dig innan du säljer din husbil. Det kan kosta dig en slant.

Lån

Om husbilen du ska sälja är belånad måste lånet lösas in innan husbilen ska säljas. Eftersom husbilar i vanliga fall brukar kosta ganska mycket brukar köpare också vilja belåna husbilen. När du säljer husbilar privat går inte detta. Man måste ta hjälp av ett företag för att kunna erbjuda belåning av husbilen.

Andra saker att fundera på

Det är flertal frågor som måste besvaras innan du ska sälja din husbil. Som till exempel; Vad händer om köparen krockar husbilen under provkörningen? Vad gäller vid ett ägarbyte? Vill köparen föra över stora summor innan fordonet står på personen? Är det säkert att lägga över ägandet av husbilen på köparen innan pengarna har kommit till dig? När bilen är såld, är allt klappat och klart då? I de flesta fallen är det klappat och klart efter bilen är såld. Så länge du formulerat dig väl i annonsen ska det nog inte uppkomma några problem. Men om det skulle uppstå några fel i efterhand som du inte nämn tydligt kan köparen komma att ställa krav på dig.

Köpa husbil

När det kommer till att köpa husbil är det även där ganska många saker som man bör tänka på. Som du läst ovan är det ganska krångligt att sälja en husbil privat. Det betyder alltså att det nästan är lika krångligt att köpa en husbil privat. Vi rekommenderar alltså att köpa en husbil ny eller begagnad från en återförsäljare. Många väljer att köpa begagnade husbilar just för att de är mycket billigare än nya. Eftersom husbilens värde sjunker så mycket varje år brukar det oftast vara mer prisvärt att köpa en begagnad husbil istället för en sprillans ny. Att hitta en bra återförsäljare är dock inte lika lätt. Det är många återförsäljare som i mina ögon har allt för överprisade begagnade husbilar. Jag vet om en återförsäljare som har bra priser och det är Daylight Husbilar. Där hittar du begagnade husbilar och husvagnar till riktigt bra priser. Deras utbud består av kända märken som till exempel Hobby, Chausson, Bürstner,Dethleffs, Mc Louis, Rimor, Winsberg och Knaus. De har över 30 års erfarenhet inom husbilsförsäljning och jag kan nästan garantera att du hittar något för dig hos dom.