Hyr husbil och res till Norge

Sedan den 29 juli har Svenska utrikesdepartementet hävt sin avrådan om att resa till bland annat Norge och Danmark. Norska UD har dock förlängt avrådan om onödiga utlandsresor framt till tidigast första oktober. Här nedan kommer de regler som gäller resande från Sverige till Norge. Reglerna kan ändras framöver. Tänk på det när ni planerar att hyra husbil.

Sedan den 15 juli får alla som är bosatta inom ett EU/EES/Shengen-land resa inom Norge. Man måste dock sitta i karantän vid ankomst om man reser från ett land/region med hög smittspridning. I Sverige är det endast människor bosatta i Västerbotten, Södermanland och Kalmar som inte behöver sitta i karantän.

Karantän vid inresa till Norge

Vid ankomst till Norge från ett land/region med hög smittspridning ska man sitta i karantän på en fast adress i 10 dagar. 

Inresa genom område med hög smittspridning

När du åker genom ett område med hög smittspridning med buss eller bil utan att sova över en natt där och håller avstånd undviker du karantän. Om du skulle stanna en natt i ett område med hög smittspridning så måste du sitta i karantän. Om du reser med husbil genom ett område hög smittspridning och sover kvar kan du slippa karantän. Det är gränspolisen som stannar dig som avgör om du behöver sitta i karantän eller inte. För att vara helt säker rekommenderar vi att inte stanna i ett smittområde. 

Krävs några dokument för att resa till Norge?

Om du inte är bosatt i Norge och måste sitta i karantän vid ankomst ska du vid gränsen presentera dokumentation, som till exempel en beställning/avtal som uppger en registrerad adress där du ska sitta i karantän de första 10 dagarna i landet. Du ska också ha med dig;

  • Pass
  • Bevis på vart du är bosatt
  • Behörigt uppehållstillstånd